Bebekler yoğurt yemeye hazır olduklarında her anne evde yoğurt mayalamayı deniyor. Bir kısmımız bir kaç denemeden sonra vazgeçiyor.
Sürekli süt alınıp yoğurt mayalanan bir evde büyümeme rağmen yoğurdun nasıl yapıldığına dikkat etmemiştim. Bende bir çoğunuz gibi internetteki yoğurt tarifleri ile denemeler yaptım. Ancak sulu bir muhallebi kıvamından öteye geçemedim.
Ben yoğurt mayalamak için açık süt alıyorum. Bir kaç ineği olan temiz ve ineklerini doğal şekilde besleyen bir sütçü buldum. Her hafta kendim gidip sütümü alıyorum ve kaynatarak kullanıyorum.
Bir çok anne açık süt konusunda hassas. Sanki bizler bu sütlerle büyümemişiz gibi. Oysaki kutu sütlerin üretimi sırasında daha çok süt almak için suni yemler kullanılıyor ve ineklerin bir çoğu hareketsiz bir ortamda yaşıyor. Bu suni yemlere konan katkı maddeleri ile antibiyotikler süte geçiyor. Ayrıca suni yemlerde genetiği değiştirilmiş bazı ürünlerde kullanılıyor. Biz kendimiz bebeğimizi emzirirken her yediğimize nasıl dikkat ediyorsak aynı şekilde ona verdiğimiz her yiyeceğin kaynağını da iyice araştırmalıyız.
Yoğurt Nasıl Yapılır?
Yoğurt yapılışında önemli nokta sütün sıcaklığı. Süte parmağınızı sokup yediye kadar sayın, eliniz sütün sıcaklığına dayanacak bir ısıda olmalı. Sütün çok ılık olması yoğurdun mayalanmasını engelliyor.
Küçük bir kasede bir çay kaşığı yoğurdu ılık süt ile iyice ezerek hazırlamış olduğunuz bir litre ılık süte katın ve karıştırın. Etrafını sıcaklığını muhafaza etmesini sağlayacak kalın bir örtü ile sarın, bir sofra bezine sarıp üzerine bir mont gibi bir şeylerde örtebilirsiniz. Beş altı saat sonra açın ve buzdolabına koyun. Açtıktan sonra yoğurdu fazla sarsmadan buzdolabına koyun ve bir süre buzdolabında tutun. Ben genelde yoğurdu akşam üzeri mayalıyorum gece açıp dolaba koyuyorum.Sabaha kadar dolapta bekleyince daha güzel oluyor.
mrb arkadaslar yogurdu kutu sutlerle yapsak mayalanmızmı?
her ÅŸekilde olur ama siz toprak kapta deneyin tadının farklı olduÄŸunu göreceksiniz…
Toprak kap en iyisi….
Slm yogurdu cocouguma devamli veriyorum ben koy cocuguyum yogurdun saglikli ve hijyeni cok onemlli tencereniiz cok onemli sutunuz koymadan once soguk suyla iyice durulayin alti yapismaz en saglikli sut kaynaginda ve dogal oalndir mayalanmaya gelinicede parmak konur sut paramaginiz isiriyorsa tamamdir mayala mayasin tutum buzdolabimda tuketilmeye hazir suyu okadar sagliliki o suyu alirsninz o yogurdun hicbir faydasi yoktur feterine katilmiyorum eskide derecemi vardi nenelerim dedelerim yuz yil yasadilar o yaslar yogurda yumurtaya borcluydular teklonoji hayatimiza Girince insan yasami kisaldi dogal dogal dogal
Sevgili Gülçin, içmek için süt verilmiyor ancak yemek ve muhallebilerde kullanabilirsin, senin bebeğin daha küçük en iyisi yarı oranda su katmak. Ben yoğurdu her zaman cam kapta mayalarım daha güzel oluyor.
herkese selamlar biliyorsanız lütfen cevap yazın 5 buçuk aylık kızıma yoğurt yedirmelimiyim birde yoğurt mayalama işini kaynattığımız tenceredemi yapmalıyız yoksa başka bi kaba mı almalıyız??
tuncer bey kenardan koymanın amacı kaymağı bozulmaması için karıştırmak istersen şırınga ile aynı yerden çek bırak birkaç sefer şırınga hijyenik ve ölçülü mayalamak için makarna süzgeci dememin sebebi kabın içindeki sıcaklık sütün asit miktarını yükseletecek yoğurdun sulu ekşi ve 4 saatte olacak yoğurt 2.5 saatte olacaktır 25 yıllık tecrübe her görüşe saygım var saygılar hürmetler
1-Mayayı tencerenin kenarından koymanın mantığı nedir? Sanıyorum eşimden hatırlıyorum bu şekilde yaptığını. İş başa düşünce araştırmak, sormak vacip oldu. Adem Bey dışında herkes mayayı koy karıştır dedi. Uyguladım başarılı sonuçlar elde ettim. Bu gün anılarımda da olan Adem bey yöntemini uygulayacağım.
2-Geçenlerde de anamın mayalama kabının üstünü Adem beyin makarna süzgeci vb şeyle kapattığını izledim. (Ben onun yemeğine ve yoğurduna karışmam, o da benimkine diyemeyeceğim..) Bu yöntemin mantığını (nedenini) da merak ediyorum. (Fazla merak iyi değildir dediğinizi duyar gibiyim.)
Selam ve saygılar.
ARKADAŞLAR YOĞURT İÇİN KALİTELİ HİJYENİK SÜT TAVSİYEM AÇIK TARIM BAKANLIĞI DENETİMİNDE AÇIK SÜT SATAN YERLER.BULAMAZSANIZ ŞİŞE SÜT KULLANIN SÜTÜMÜZÜ KAYNATALIM KAYNATIKTAN SONRA KISIK ATEŞE ALALIM 5 DAKİKA KEPÇE İLE SAVURTALIM Kİ SUYU ÇIKSIN SÜTÜ KENDİ HALİNE BIRAKALIM SOĞUSUN DERECE VAR İSE 45 YAZIN 48 KIŞIN YOK İSE SERÇE PARMAĞINIZ SÜTÜN İÇİNDE YANMAYACAK ŞEKİLDE MAYALANIR MAYA İÇİN EV YOĞURDU LAZIM MUTLAKA MARKET YOĞURDUNDAN YAPTIĞIMIZ ZAMAN YOĞURTTA UZAMA MEYDANA GELİR EV YOĞURDUMUZU ÖNCE EZELİM TATLI ÇIKMASI İÇİN KAYNATMIŞ OLDUĞUMUZ SÜTTEN MAYANIN İÇİNE SOĞUK SÜTÜ SU YEYERİNE KOYALIM 5 KİLO SÜTE 30grYOĞURT 30gr SOĞUK SÜT YAZIN 20gr 50gr MAYA HAZIRLANIR MAYAYI TENCERENİN KENARINDAN ŞIRINGA YARDIMIYLA BIRAKILIR ÜSTÜ MAKARNA SÜZGECİ VEYA BENZERİ ONUN ÜSTÜNE TÜLBENT TEKRAR SICAKLIĞI MUHAFAZA EDECEK ÖRTÜ ÖRTÜLÜR 3.5 -4 SAAT SONRA YOĞURT OLUR ÖRTÜLERİ AÇALIM YARIM SAAT DİNLENDİRELİM DOLABA KOYALIM 12 SAAT SONRA AÇALIM DİNLENSİN. YOĞURDU ALIRKEN TENCEREDEN ÜSTÜNDEN DÜZ ŞEKİLDE ALALIM Kİ SU YAPMASIN .AFİYET OLSUN.
Oncelikle tarife icin cok tesekkurler, henuz denemedim ama Benim okudugum saglik dergileri olsun, seyrettigim programlar olsun, yogurt suyunun cok vitamin ve vucuda faydali maddelere sahip oldugu soylenmektedir.
Onun icin suyunu icmenin faydali oldugunu biliyordum.
Bu konuda daha fazla bilgisi olan okuyucunuz veya uzmanlariniz varsa cevaplarini merakla bekliyorum.
tesekkurler,
Ozcan
Merhaba yoÄŸurt severler 🙂 bir veteriner hekim olarak yogurt yapimi konusunu ,birde kendi yaptigim gibi anlatmak istiyorum. İşe uygun sütü seçmek ile baÅŸlamaliyiz. Uygun sutten kastim kisa omurlu sutler bunlar siselerde satilan pastorize sutler olabilecegi gibi taze sagilmis inek, koyun veya keçi sutu de olabilir. Uzun omurlu sutlere ( karton kutulardaki sutler) maddeler katildigi icin maya bu sutlerde ureyemiyor ve dolayisi ile sutte gerekli pihtilasmayi yapamiyor ve dolayisiyla yogurt yapimi basarisiz oluyor. Uygun sutu kaynayana kadar isitalim sut kaynadiktan sonra tenceremizin uzerini bir seyle ortelim yogurt kati olsun istiyorsaniz iyice kaynatip sutun su kismini iyice buharlastirin. Kaynatilan sutun sogumasini beklemeye geldi sira, sutu sogutmak icin ozel bir caba sarfetmeyin birakin kendi kendine sogusun bu arada kesinlikle sute parmaginizi sokmayin( soguyup sogumadigini anlamak icin eczanelerde satilan 2-3 lik derecelerden alin ve tencerenizin disaridan sicaklik olcumunu yapin. Burdaki amac havada veya elimizde bulunan istenmeyen ve yogurdun tadini ve kalitesini bozacak bakterilerin sute gecmesini engellemek) Eger sute maya atmadan once bu mikroplari bulastirirsaniz sulu yada yapiskan kivamli bir yogurt elde edersiniz ki buda bir yogurt yapim hatasidir. Yogurt icin en uygun maya , uzerinde dogal, probiyotik yogurt yada varsa evde yogurt yapan birisinden bir miktar yogurt alarak mayalayabilirsiniz. Sute maya 42-45 santigrat derecedeyken katilmali ben 5 kg yogurt icin 80-100gr arasi yogurt kullaniyorum. Tencerenizin kapagini acin mayanizi tencerenizin kenarindan sute bosaltin sonra kapagi kapatip tencerinizi kalinca bir battaniye ile sarin ve 6 saat sonra yogurdunuz hazir. Sonraki adim yogurdu sarsmadan buzdolabina koyun ve sogumasini bekleyin. Eger yogurdun suyunu almak istiyorsaniz uzerine kagit mutfak havlularindan 7-8 tane koyup yogurttan suyu uzaklastirabilirsiniz. Afiyet olsun ….. 🙂