YenidoÄŸan Bebeklerde Uyku

Dilek Özadam - Yorum yapın

Yeni annelere  sorulan sorulardan birisi de “bebeÄŸin gece boyunca uyuyor mu?” sorusudur. ÇoÄŸunlukla cevap aynıdır. “HAYIR”. Zaten bitkin görünüşünüz, uykulu gözleriniz cevabınızı doÄŸrular niteliktedir.

Yenidoğan bebekler gündüz ve gece arasındaki farkı bilemezler ve küçük mideleri emdikleri sütü uzun süre tutamaz. Bu nedenler birkaç saatte bir beslenmek isterler gece ya da gündüz onlar için fark etmez. Sizin ise geceniz gündüzünüze karışır.

Yenidoğan Bebekler Ne kadar Süre Uyurlar ?

YenidoÄŸan bebekler günde 16 saat ya da daha fazla uyurlar ve 3- 4 saattte bir uyanırlar. Uykunun farklı evreleri vardır. Uykuya geçiÅŸ – Rem adı verilen gözlerin hareketli olduÄŸu evre ( gözler kapalıdır ama siz bebeÄŸin gözbebeklerinin oynadığını görürsünüz ) – Hafif uyku – Derin uyku ve çok derin uyku.

Birçok bebek doktoru bebeklerin özellikle yenidoÄŸanların uzun süre beslenmeden uyutulmasının zararlı olduÄŸu görüşünde. Yani 3 – 4 saatte bir bebeÄŸinizi beslemek için uyandırmalısınız. BebeÄŸiniz küçük ya da prematüre ise ilk birkaç hafta 1 – 2 saatte bir uyandırarak beslemelisiniz.

En başlangıçtan itibaren bebeğe uyku zamanı rutini oluşturmak oldukça faydalı olabilir. Yenidoğan bile olsalar bebeğiniz dışarıdan gelen sinyalleri algılayabilir. Bebeğinizin uyku zamanı geldiğinde onu hep aynı yerde uyuması için yatırırsanız bebeğiniz yatma saatinin geldiğini bir süre sonra öğrenecektir. Veya ılık bir banyo yaptıkmakta bebeği uykuya hazırlar.

Bazı aileler bebeklerini kendi yataklarında yatırırlar. Bu yöntemin hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Ben oğlumla birlikte yattım. Bir süre sonra vücudunuz bu duruma alışıyor ve bebeği rahatsız edecek hareketler yapmıyorsunuz. Bebeğinizi beslemek için kalkmak başka bir odaya gitmek zorunda kalmıyorsunuz. Bebek her istediği an size ulaşabiliyor. Uykusu da tam açılmadığı için tekrar uykuya dalabiliyor.  Ancak elbetteki bebeğinize zarar verme ihtimali de var. Ancak bebeğinizi asla diğer çocuklrınızla aynı yatakta yatırmamalısınız.  Bebeğinizi kendi yatağında ya da beşiğinde uyutuyorsanız herzaman dikkat etmeniz gereken bazı güvenlik kuralları var. Beşikte bebeğin soluk almasına engel olabilecek yastık, yumuşak oyuncaklar, kurdela ya da ip tarzı süslemeler bulundurmayın.  Bebeğiniz ayaklanmaya başladığı zaman bebeğinizin düşebileceği ihtimalini göz önünde bulundurun.

Uzmanlar bebeklerin sırt üstü yatırılarak uyutmak gerektiğini tavsiye ediyorlar. Özellikle yenidoğan bebekler başlarını hareket ettiremezler ve kendi çıkardıkları karbondioksiti solumak zorunda kalırlar. Bu da bebeğinizin solunum güçlüğü çekmesıne neden olabilir. Ancak bebeğinizi yüzüstü yatmasını gerektiren bir sağlık problei varsa durum değişebilir.

Yenidoğan bebeğinizin daha iyi uyması için ona gece ve gündüz farkını öğretmeye çalışın. Geceleri onu beslerken ya da bezini değiştirirken ışık açmayın, yüksek sesle konuşmayın ve az gürültü yapmaya çalışın. Birçok bebek çok yorgun olunca daha zor uyur. Bu nedenle bebeğinizi yorarak daha iyi uyuyacağını ümit etmeyin. Bebeğiniz  bile ona uyku zamanının geldiğini hatırlatan bir etkinlik bulmaya çalışın.

Özellikle ilk ay en zor olandır. Bebeğiniz dış dünyaya alışmaya çalışır, huysuzluğu çok olabilir. Bu durumda bebeğinizi kucaklayıp sakileştirmeye çalışın. Kucağa alışır korkusunu yaşamayın. Yapılan birçok çalışma kucakta taşınan bebeklerde kolik tarzı rahatsızlıkların daha az görüldüğü yönünde.

Unutmamaya ve sabretmeye çalışın, bu sadece bir dönem, bebeğiniz hızla büyüyecek ve bütün bu yaşadığınız uykusuz geceler tatlı birer anı olarak geçmişte kalacak.

 

PaylaÅŸ

*

css.php