Bebeklerimiz İçin Basit Ek Gıda Tarifleri

Dilek Özadam - 434 Yorum

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlamalı?

Oğlum 5 aylık olduğunda biz artık karşısında yemek yiyemez olmuştuk. Ağzımıza götürdüğümüz yemeklere öyle bir iştahla bakıyor ve elini uzatıyordu ki kendimi ona da yedirmemek için zor tutuyor birazda suçluluk hissediyordum. Doktorumuz bu davranışın bebeklerde ek gıdaya hazır oluşun göstergesi olduğunu söylemişti. Böylece oğlum 5.5 aylık olduğunda yemek maceramız başladı. O dönem ne yedirmeliyim araştırmasına girdim. Genelde basit sebze çorbaları tarifleri buldum.

Bebekler İçin İlk Ek Besinler Ne Olmalı

Doktorumuz bize sebzeleri buharda pişirerek vermemizin daha yararlı olacağını söyledi. Bizde bir buhar pişiricisi aldık. Bu durumda tarifleri verilen çorbaları yapmak mümkün olmadı. İyiki de olmamış diye düşünüyorum şimdi. Bu sayede sebzelerin vitamininden en iyi şekilde yararlanabileceğimiz bir pişirme yöntemine kavuştuk.

Bir buhar piÅŸiricinizin olması ÅŸart deÄŸil, içinde bir miktar su bulunan tencereye ısıya dayanıklı tel bir süzgeci suya deÄŸmiyecek ÅŸekilde yerleÅŸtirip piÅŸireceÄŸiniz sebzeleri süzgeçe koyarak üstüne kapak örtmenizde yeterli olacaktır. Suda eriyen B ve C vitaminleri yüksek ısıda kaybolur. Brokoli haÅŸlama sırasında besin deÄŸerinin %60’ını kaybeder. Buharda piÅŸirilirse bu oran sadece %7 civarıdır.

Bebeklere Verilen İlk Ek Gıdaların Amacı

Bebeğe ek gıda vermemizin amacı bebeği doyurmaktan çok onu yeni tatlara alıştırmak. Bu nedenle ilk ek gıdaya başlarken bir kaç çay kaşığı ile başlayıp daha sonra arttırarak tam bir öğüne geçilmesi öneriliyor.

Uzmanlar bebeği ilk ek gıdaya alıştırmak için şunlara dikkat etmenizi öneriyorlar.

  • İlk püreler yumuÅŸak ve akışkan olmalı. Bu nedenle bir miktar su ile hazırladığınız püreleri sulandırın.
  • Bebek çok açken ek gıda vermek yerine önce onu biraz emzirip sakinleÅŸtirin.
  • BebeÄŸe yedirirken küçük çay kaşığı kullanın
  • Ek gıdayı öyle yemeÄŸi sırasında vermeye çalışın

Bebek gıdası için hazırlanmış kitapları takip ediyorsanız piyasaya yeni bir kitap çıktı. Adı yaşasın mutfakta annem var. Kitaba bakınca gördüm ki yazarda aynı benim oğluma başladığım şekilde ek gıdalara başlanmasını öneriyor ve bunun için basit tarifler veriyor. Bundan yola çıkarak bir kaç tane basit püre tarifi vermek istiyorum. Hazırladığınız pürelerin artan miktarlarını dip frizde saklayıp daha sonra yedirebilirsiniz.

Basit Bebek Ek Gıda Tarifleri

Patatesli Havuç Püresi

Bir küçük patatesi buharda yada suda pişirin. İyice ezerek içine bir miktar su katın.

Bal Kabağı Püresi

Bal kabağını buharda yada suda pişirerek ezin. Bir miktar su ile sulandırarak yedirin.

Brokoli ve Patates Püresi

Brokoliyi ve patatesleri buharda pişirin. (Brokoli daha önce pişer) İkisini iyice ezin yine sulandırarak bebeğinize yedirin.

Salçalık Kırmızı Biber ve Patates Püresi

Kırmızı biberi fırın ızgarasında pişirin. Kabuklarını soyun. İyice ezerek sade yada patates ile karıştırıp bebeğinize yedirin.

Havuç ve Karnıbahar Püresi

Bir küçük havucu on dakika haşlayın içine bir küçük çiçek şeklinde karnıbahar ilave edin. 10 dakika daha haşlayıp iyice ezin.

Çeşitli sebzelerle bu şekilde ikili, üçlü kombinasyonlar yapıp bebeğinize yedirebilirsiniz.

Yorumlar

  1. pirinç unu muhallebisinin zararlı olduğunu duydum bu konuda bilgisi olan varmı kızlar?

  2. dilek berktaÅŸ dedi ki:

    benim oÄŸlum 1 hafta sonra 5 aylık olacak.bazen anne sütüyle doymadığını farkediyorum.patates havuç ve pirinçten çorba yaptım ama çok mu erken baÅŸladım acaba.bide hero baby’nin meyve püresinden verdim 5 aylık bebekler için olanından.sizce bi sakıncası olur mu çocuÄŸum için.

  3. 5,5aylık oğluma hangi meyveleri yedirebilirim ve en fazla 2tatlı kaşığı kadar mı yedirmeliyim.

  4. Dilek (Blog Yazarı) dedi ki:

    Sevgili Nilüfer Karadağ, tatlı sebze püreleri ile başla, mesela bal kabağı, zamanla ilaveler yap, ya da sebzeleri pişirirken içine elme katarsan tadı meyveye benzer.

PaylaÅŸ

*

css.php