Çocuk Sağlığı ve Şeker

Dilek Özadam - Yorum yapın

Åžeker ve çocuk, ayrılmaz  ikili…Çocuk dediÄŸin ÅŸeker, çikolata yer, hem sonra dedeler, anneanneler herkes  çocuÄŸu mutlu etmek ister.. Hadi o zaman ÅŸeker alalım…Hem zaten birtaneden ne olacak , herzaman deÄŸil, çocuk bu canı çeker…Canım siz de hiç birÅŸeye izin vermiyorsunuz…Sizi ÅŸekerlerle büyüttükte kötü mü yaptık…

Çok duydum bunları, eminim sizde duymuÅŸunuzdur. Biz oldukça katıydık bu konuda, 3 yaşına kadar lolipopmuÅŸ, ÅŸekermiÅŸ vermedik ve verdirmedikte. Bayramlarda falan çikolata yedi bir iki sefer. Büyük bir zevkle, aÄŸzına tıka tıka yerdi 🙂 O zamanlar kontrol etmek kolaydı , ÅŸimdi altı yaşında engellemek çok zor. ArkadaÅŸlarında görüyor , markette soruyor ve istiyor… Kısacası artık kaçmak zor ama mümkün olduÄŸunca az vermeye çalışıyorum ve istediÄŸi her seferde de neden almadığımı açıklıyorum. Hepimiz biliyoruz ki besinler, çocuk geliÅŸimi açısından çok önemli.

1,5 -2 yaşına kadar bebeklerimizin beslenmesine çok özen gösteriyoruz, ancak aynı özeni nedense çocukluk döneminde devam ettirmiyoruz. Belki o zamana kadar fazlasıyla yorulmuş oluyoruz  ve 2 yaşından sonra bir rahatlama geliyor insana. Oysaki çocuk sağlığı da bizim için en önemli konu olmalı. Yapılan araştırmalar şekerin çocuk beslenmesinde gereğinden fazla yer tuttuğunu gösteriyor. Örneğin bebek mamalarında bile şeker var, bu da bebeği tatlılara daha fazla yönlendiriyor. Günümüzde artan aşırı şişmanlığın bir nedenide bebekken yenilen gizli şeker olsa gerek. Bebek mamasında anne sütüne oranla yüzde 60 daha fazla şeker bulunuyor!

Çocukları şekerden uzak tutmak oldukça zor, çünkü daha bebekken tatlılara eğilimli olarak doğuyorlar, örneğin anne sütü kendiliğinden hafif tatlı, ve ilk ek gıdaya başladıkları zaman da tatlı sebze ve meyveleri kabul etmeye eğilimliler.

Şeker deyince aklımıza genelde beyaz şeker, çikolata falan geliyor. Oysaki yediğimiz ve çocuklarımıza yedirdiğimiz bir çok gıda şeker yüklü. Paketlerin arkasına bakarsanız direkt olarak şeker yazmasa bile içleri şeker türevleri ile dolu . Bunlar neler mi? Sakaroz, esmer şeker, mısır şurubu, nişasta bazlı sıvı şeker, dekstroz, sorbitol, mannitol, xylitol, früktoz, meyve şurubu, glikoz, glikoz şurubu, bal, invert şeker, laktoz, maltoz, akçaağaç şurubu, melas, şeker şurubu, turbinado, amazake.

Bunlar sadece bazıları ve çoÄŸu da kimyasal ve artık biliniyor ki uzun vadede hepsinin saÄŸlığımız üzerinde birçok olumsuz etkisi var. Allerjilerden tutunda kansere kadar…

Biliyorsunuz günümüzde herÅŸey artık kimyasal olarak üretiliyor.Åžeker de öyle ve en büyük tehlike de ÅŸekerin genetiÄŸi ile oynanmış mısırdan üretilmesi.”Mısır ÅŸekeri” ya da “NiÅŸasta bazlı sıvı ÅŸeker” de denilen bu “oynanmış” ÅŸeker, çikolata, gofret, gazlı içecek, baklava, mısır gevreÄŸi gibi endüstriyel gıdalarda en çok kullanılan ÅŸeker türü. GenetiÄŸiyle oynanmış gıdalar ise, ayrı bir problem. DoÄŸal olmayan insan tarafından labaratuvarlarda yaratılan bu genlere sahip yiyecekleri yediÄŸimizde, bizim vücudumuzda da genlerimizi ilgilendiren deÄŸiÅŸiklikler olabileceÄŸinden korkuyor bilim adamları. Günümüzde çok görülen besin alerjileri, kanser gibi rahatsızlıkların nedenlerinden biri olduÄŸu düşünülüyor.

Bazı uzmanlar çocuğun diyeti ile davranışı arasında ilişki olduğuna inanıyorlar. Şekerin çocuklarda uyku problemlerine , huysuzluklara ve öğrenme güçlüğüne yol açtığını gösteren bazı çalışmalar var. Hatta hiperaktivite ile şekerin ilişkili olduğunu savunanlar bile var.

Bir anne olarak ne yapabilirsiniz ?

Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar kesinlikle şeker vermeyin, 1 yaşından sonra da şeker yerine bal, pekmez, agave şurubu (organik ürün satan marketlerde vardı ya da internete bakabilirsiniz) kullanabilirsiniz.

Kararlı olun ve eşinizin de desteğini alarak büyüklerinizin şeker veya çikolata vermesini engelleyin.

Araştırıcı olun ve evde yapabileceğiniz tarifler bulun. Ben artık dondurmayı bile kendim yapıyorum az şeker veya şurupla.

Şeker ve çikolataları özel zamanlarla sınırlamaya çalışın. Doğum günleri hafta sonları gibi.

Çocuğunuzu ödüllendirmek ya da neşelendirmek veya ağlıyorken susturmak için şeker vermeyin.

Gazlı içeceklerden örneğin meyva sularından, gazozlardan, colalardan uzak durun. Evinize asla sokmayın. Tam bir şeker deposu olan bu içeceklerden almamaya çalışın. İlk başta kendiniz bırakmalı ve iyi bir örnek olmalısınız.

Ev yapımı, sağlıklı tatlılara yönelin ve bunları akşam yemeği ile servis edin. Böylece çocuğunuz şekeri yemiş olduğu yemek ile dengeleyecektir. Eğer çocuğunuzun karnı açken tatlı verirseniz daha çok yemek isteyecektir.

Yumuşak bir tavır takının. Diyelim ki bir kutu şeker aldı, kesinlikle katı ve sert bir şekilde yasaklamayın. Bunun yerine , yemekten sonra yiyebileceğini, isterse şimdi 1 tane tadabileceğini yumuşak bir dille anlatın. Kendinize uygun bir anlaşma yolu bulun.

90/10 kuralına sadık kalmaya çalışın. %90 ev yemeği %10 abur cubur.

 

 

 

 

 

PaylaÅŸ

*

css.php