Bebeklerde Besin Alerjisi

Dilek Özadam - Yorum yapın

Bebeklerde alerji yaşadığımız dönemde çok sık görülen bir  durum özellikle de besin alerjileri, çoğunlukla zararsız olmakla birlikte bebekler açısından rahatsız edici. Peki bebeklerde besin alerjisi neden ortaya çıkar, nasıl anlaşılır ?

Alerji normalde zararsız olan bir maddenin bebeğin ya da çocuğun bağışıklık sistemi tarafından zararlı olarak algılanması ile ortaya çıkıyor. Şöyle ki, yavrunuza buğday ya da türevi herhangi bir ürün verdiğinizde bağışıklık sistemi bu buğdayı  zararlı kategorisine sokarak ona karşı antikorlar üretiyor, aynı aşı gibi. Ve çocuğunuz her seferinde buğday yediğinde vücudu aynı antikorları üretip aynı tepkiyi gösteriyor.

Peki neden bazı bebeklerde ya da çocuklarda besinlere karşı alerji ortaya çıkar ? Öncelikle ailede alerji hikayesi varsa sizin bebeğinizde de ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Kısaca kalıtımsal olabilir.

Bazı çevresel faktörlerde,  örneğin erken ek gıdaya başlamak, yanlış mama kullanmak  alerji nedeni olarak görülmekte.

Bazı kişilerin metabolizmaları bazı besinlerin sindirimi için gerekli enzimleri üretemez buda o kişide o besinin sindirilmesini engeller. Örneğin laktaz enzimi üretemeyen bebekler süte karşı hassas olur ve sütü içmek onları rahatsız eder.

Besin alerjisi bebek ya da çocuğun vitaminleri besinlerden almasını engeller. Siz bebeğinizi ne kadar iyi beslerseniz besleyin, her ne kadar özen gösterseniz de verdiğiniz yiyeceğe karşı bebeğiniz alerjikse yediği yemeklerden hiçbir fayda sağlayamaz.

Çocuğunuzun besin alerjisi olduğunu nasıl anlarsınız ? Herşeyde olduğı gibi gözlemleyerek. Bebeklerde besin alerjilerinin belirtileri;  kaşıntı, ağız etrafında uçuğa benzer sivilceler, kusma, karın ağrısı, nezleye benzer göz akıntısı ve solunum zorluğu olarak ortaya çıkar.

Bebeklerde ve çocuklarda en çok alerji yapan besinleri sıralarsak süt ürünleri, buğday, yumurta, çikolata, soya, mısır, fındık, fıstık tarzı yemişler, çilek . Birçok çocuk sülfata karşı alerjik reaksiyon gösterir. Sülfat dondurulmuş yiyeceklerde, kurutulmuş meyvelerde ve bazı ilaçlarda bulunur. Anne ya da baba alerjik ise çocuğunda besin alerjisine sahip olma ihtimali yüksektir. Ayrıca hazır gıdalarda bulunan E ile kodlanmış birçok maddeninde alerji yapma riski yüksektir. Bunlar monosodyumglutamat,tartarizine,azo boyaları, sülfitler,nitrit, sodyum ve potasyumdur.

İlginç olmakla birlikte bazı çocuklar özellikle yemek istemedikleri besine karşı alerjik olabiliyorlar. Böyle bir durumda çocuğun kendi önsezisine güvenmek gerekebilir.

 

 

PaylaÅŸ

*

css.php