Bebeklerde kusma çoğunlukla çok ciddiye alınması gereken bir durum olarak görülmemekte. Bebeklerin beslenme sonrası birkaç tatlı kaşığı sütü geri çıkarması kusma olarak kabul edilen bir durum değil. Bu çeşit kusma bebeklerde ilk 7 ay görülebilir. Ancak bebeğin kusması kilo almasına engel oluyorsa sakıncalı.
Bebeklerin midesi oldukça küçüktür, beslenme sırasında hızlı ve kolayca dolar. Sütün fazlası bebek gazını çıkarırken geri gelir. Bazen bu kusma bebeği ürkütür ve ağlamsına neden olur. Ancak bebeğiniz miktar olarak çok ve sık kusuyorsa bunun başka nedenleri olabilir.
Bebeklerde Kusma Sebepleri
Bebeklerde Reflü: Bebeklerin midesi küçük ve tam gelişmemiştir. Bebeğin midesi fazla dolu olunca mide asidi ile birlikte süt veya yemek geri çıkar. Çoğunlukla bebek hıçkırır ve öksürükle beraber kusar. Bebeği yemekten sonra dik tutmak ve bebek koltuğu gibi kalkık bir pozisyonda uyutmak kusmyı engelleyebilir.
İnek Sütü Alerjisi: Bazı bebeklerin bağışıklık sistemi inek sütüne karşı reaksiyon gösterir. Bebek inek sütünü tolere edemez ve belirtileri de reflüye benzer. Böyle bir durumda bebeÄŸinizi emziriyor iseniz kendi diyetinizden inek sütünü ve diÄŸer süt ürünlerini çıkarın. 3 – 4 hafta boyunca tüketmemeye dikkat edin. Çünkü inek sütünün izi 4 haftaya kadar anne sütünde kalır.
Midede Virüs: Bebeğiniz aniden kusmaya başladıysa midede bir virüs olabilir. Bu durumda doktorunuz antibiyotik tedavisi verebilir.
Ancak bazı durumlarda kusma başka hastalıkların belirtisi olabilir. Bebeğinizde kusma ile birlikte aşağıdaki belirtiler de varsa hemen doktorunuza danışmalısınız.
- AteÅŸ
- Kanlı yeşil ya da koyu kahverengi kusmuk
- Şiş ve yumuşak karın
- Baş çarpması sonrasında başlayan kusma
- 24 saatten fazla süren sürekli kusma
- Su kaybının fazla olduÄŸu durumlarda ( 6 – 8 saatten fazla kuru bez, ağız kuruluÄŸu, aÄŸlarken gözyaşının olmaması)
- Bebeğin cildi sarı, karnında ağrı
PaylaÅŸ