Bebek Sağlığı – Bebeklerde Kusma ve Tükürme

Dilek Özadam - 2 Yorum

“Bebeğim o kadar sık mama tükürüyor ki yeterince beslenemediğini düşünüyorum.” Eminim ki birçok annenin bu tarz şikayet ve kuruntuları vardır. O nedenle bebek sağlığıni ilgilendiren bu konuyla ilgili birşeyler paylaşmak istedim.

Bebeğinize ne yediriyorsanız ağzından çıkarıyor diye düşünüyorsunuz , ancak durum böyle değil. Size bir öğün gibi görünen sütün tükürük ve mukusla karışık bir-iki çay kaşığı dolusu süt olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bebeğinizin kustuğu şey eğer yalnızca yemek borusuna kadar gidip oradan geri geldiyse pek fazla şekil değiştirmemiş olacaktır. Eğer dışarı çıkmadan önce mideye kadar gittiyse hem şekil değiştirmiştir hem de ekşi süt kokusu bulunur.

Bebeklerin çoğu bazen, bazıları da her öğünde mama tükürürler. Yeni doğanlardaki mekanizma yemek borusuyla mide arasındaki, olgunlaşmamış sfinkter ve atılamayan mukusla ilgili olabilir. Büyük bebeklerde süt havayla karışıp geğirmeyle yemek borusundan yukarı çıkınca tükürme olayı oluşur. Bazen bebek çok fazla yedirildiği için tükürür.

Tükürmenin tedavisi yoktur, ancak tükürmeye katkıda bulunan öğünler arası hava yutmayı azaltabilirsiniz. Bunun için bebeği ağladığı zaman doyurmayın; bebeği beslerken ve besledikten sonra mümkün olduğunca dik oturtun. Biberon ağızlıklarının çok küçük veya çok büyük olmamasına dikkat edin ve mamanın ağızlık kısmana dolmasını sağlayacak şekilde biberonu eğin. Besledikten sonra bebeğin zıplamasını önleyin. Bebeğin gazının çıkması için öğünün bitmesini beklemeyin ve öğün sırasında gazını çıkarın.

Ancak ne yaparsanız yapın bebeğiniz sık sık tükürüyorsa tükürmeye devam edecektir ve bu en az 6 ay sürecektir. Omzunuza veya kucağınıza birkez yerleştirirseniz bebeğiniz iş başındayken daha rahat edersiniz. Bebeklerin çoğu dik oturtuldukları zaman daha az tükürürler, ancak bazı bebekler birinci yaşlarını doldurana kadar tükürmeye devam ederler.

Normal tükürmenin bir zararı yoktur.Sırtüstü yatan küçük bir bebek yemek borusundan ağzına geri çıkan besinden boğulabileceği için tüküren bir bebek oyun oynarken veya uyurken karnının üzerine yatırılmalıdır.

Bazı tükürmeler ise bir problemle ilişkili olabilir. Bebeğinizin tükürmesi kilo almamayla, uzun süreli tıkanma ve öksürmeyle ilişkiliyse, kusmuğu kahverengi veya yeşilse ya da uzağa doğru püskürtme şeklinde kusuyorsa doktorunuza başvurun.

Yorumlar

  1. burcu kabakacı dedi ki:

    evet benim bebegimde 13aylık ve aynı sekilde kusana kadar elini bogazına sokuyor sorun nedir anlamadık artık pskolojık oldugunu dusunmeye basladım nedeni ne olabilir yardımcı olurmusunuz

  2. şule çakır dedi ki:

    benim bebeğim 13 aylık artık yürüyor beni emmeye devam ediyor ayrıca ek gıdalara başladık ismi zeynep erva.elini ağzına sokmaya başladı yaklaşık bir haftadır taki öğürene kadar boğazına sokuyor nerdeyse tüm elini.yapmamasını önlemek için değişik şeyler yapıp onun ilgisini değişik taraflara cekmeye çalışıyoruz ama nafile sinirlerim çok bozuluyo artık bağırıyorum hatta ellerine vurdum 1 sefer ciddi sinirlerime dokunuyo aynı şeyi sürekli yapıyo çünkü nasıl bi yol izlemeliyim sizce şimdiden teşekkürler.

Paylaş

*

css.php