BebeÄŸim yemek yemiyor…Çok iÅŸtahsız, ne verirsem tükürüyor…Sinir hastası oldum , delirmek üzereyim…
Bebeklerimizi büyütürken bazılarımızın az bazılarımızın ise yoğun olarak yaşadığı bir sorun, bebeklerde iştahsızlık. Bir anne olarak en büyük korkumdu, neyseki ben çok yaşamadım. Yemek yemeyen bebek gerçekten de çok zor, ve yorucu. Bir çok anne ve bebek için yemek zamanı bir meydan muhaberesi olarak geçiyor. Ne yazık ki anne açısından kazanılması zor bir mücadele. Belki de bu yüzden uzmanlar bebeklerimizi yemek yemeye zorlamamamızı öneriyorlar. Fakat anne yüreği dayanmıyor, aslıda bebeklerimiz bizim düşündüğümüzden çok daha dayanıklılar.
Bebeğin veya çocuğun ne zaman nerede ve ne yiyeceğine anne, fakat ne kadar yiyeceğine bebek karar verir. Bunu aklınızın bir köşesinde tutun.
İkinci kural bebeklerin ya da çocukların yemek yemek istememeleri normal bir davranıştır. Böyle bir durumda güzel bir nefes alıp rahatlamaya çalışın.
Peki bebek neden yemek istemez? Bunu anlamak önemli, nedenleri sıralayacak olursak;
1 Uyku: Yanlış değil, uyku problemi olan bebekler yemek yemede de problem yaşayabiliyorlar. Uykusuz bebeklerin yemek yemeyi red etmeleri normal olarak kabul ediliyor. Çünkü yorgun oldukları için huysuz oluyorlar. Bu nedenle uykuyu düzene koymak önemli.
2 Bağımsız olma isteği : Bebekler büyüdükçe kendi başlarına heareket etmek isterler. Kaşıkla verilen yemeği red ederler. Bu dönemde parmak besinler denilen yiyecekleri önüne koyarak kendi yemesine izin verilmeli.
3 Sıkılmak : Bazen yemek yemek onlar için monoton ve sıkıcı olabilir, Sizinle masaya oturmuyorsa değişik yerlerde beslemek ve mümkün ise başkalarına beslettirmek çözüm olabilir.
4 Stres: Bebeğinize yemek yedirirken ses tonunuza, mimiklerinize dikkat edin, bağırmayın ve herzaman teşvik edici bir tutum sergileyin.
5 Diş çıkarma : Bazı bebekler bu dönemde çok hassas olurlar, zorlamadan soğuğa yakın yemekler sunmak en iyisi.
6 Hastalık : Basit yiyecekler vermeye özen göstermek en iyisi.
Yemek yemeği red eden bir bebeğiniz ye da çocuğunuz var, ne yapabilirsiniz ?
Bebeğinizin ya da çocuğunuzun sevmediği sebze ve meyveleri değişik yemek ya da sosların içine katarak yedirmeye çalışın.
Çok küçük yaşta asitli yiyecek ve içecekler ile tanıştırmayın.
Yemeğin görünüşüne önem verin ve yaratıcı olun.
Yemek zamanının önemini öğretin, masaya beraber oturun.
Arasıra başka çocukları yemeğe davet etmekte işe yarıyor, genelde birbirlerine bakıp yiyorlar.
Çocuğunuzu aşırı şekerli tatlılara alıştırmamaya çalışın, az şekerli meyveleri red etme eğilimi gösterirler.
Tabağına çok fazla yemek koymayın, tabakta fazla yemek olması birçok çocuğu yemekten soğutur.
Daha önce redettiği yemeği bir süre sonra tekrar deneyin.
Boş kalorili ara öğünlerden uzak durun, çikolata, cips gibi. Bunları meyve ,yoğurt ya da ev kurabiyeleri ile değiştirin.
benim çocuğum hiç emmedi doğduğundan bu güne hiç yemek istemiyor.ayrıca kalbinden rahatsız onunla bir ilgisi yokmuş doktorum söyledi ama çok hareketli bir çocuk 06-10-2010 doğumlu yemek yememesi beni hasta yaptı