Bebeğiniz diş çıkarmaya başladığında siz de onu rahatlatmak için yöntemler aramaya başlarsınız. Bebeğiniz oldukça rahatsız ve acı çekiyor görünürken, elden birşey gelmeden öylece oturmak çok sinir bozucu olabiliyor. Aslında çaresiz değilsiniz; yapabileceğiniz, uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var. Bu yazıda da biraz o yöntemlerden bahsetmek istiyorum. Dİş çıkarmaya neler iyi gelir şöyle bir bakalım.
Yapabileceğiniz en basit şey bebeğinizin diş etlerine elinizle, tabii ki eliniz temiz olmalı hafif hafif masaj yapmak. Bebeğinizin eline ıslak temiz bir pamuklu bez verebilirsiniz. Bebeğiniz bu bezi çiğneyerek dişetlerine masaj yapar. Doğal diş kaşıyıcısı yerine geçer. Bu bezi ıslattıktan sonra buzdolabında bekletirseniz soğuk olarak daha etkili olur.Doğal diş kaşıyıcı olarak tahta kaşık kullanan annelerde var. Ama tahta kaşığın kırık olmadığından emin olun.
Salya nedeniyle oluşan ağız ve çevredeki isilikleri ılık suyla yıkayıp temiz bir bez ile hafif hafif bastırarak kurulayabilirsiniz. Bezi sürtmeyin aksi taktirde o bölgeler yara olur.
Bazı anneler diÅŸ çıkarma jeli kullanmayı tercih ediyorlar. Ben oÄŸlum için kullanmadım. Nedenlerine gelince, bazı bebeklerde alerjik reaksiyona neden olabiliyor. Ve diÅŸ çıkarma jelini fazla kullanınca tükürükle bebeÄŸinizin boÄŸazına ulaşıp o bölgeyi uyuÅŸturur ve yutma refleksini bloke eder. Bu da bazı bebeklerde probleme neden olabiliyor. DiÅŸ çıkarma jelleri içinde lokal anestezik ve antiseptik bulunur. Günde 6 defadan fazla kullanmak sakıncalı. BebeÄŸi emzirmeden hemen önce kullanırsanız bebeÄŸinizin dili uyuÅŸur ve bu durum emmeyi güçleÅŸtirir. Fazla kullanmadığınızdan emin olun. DiÅŸ jelleri genelde Benzocaine veya Lidocaine içerir. Bilinçsiz kullanımda bu maddelerin bebeÄŸin bedeninde birikmesi ve zehirli etki yapması muhtemeldir.Benzocaine’in kandaki oksijen miktarını düşürme ihtimali vardır.EÄŸer gerçekten bir jel kullanmaya kararlı iseniz doktorunuza danışıp ÅŸekersiz ve alkol içermeyenleri tercih edin.
Bebeğiniz 6 aydan büyükse eline fırında iyice pişirilip sertleştirilmiş ekmek ya da dondurucuya konulup iyice dondurulmuş ekmek verebilirsiniz. Bir muzu küçük dilimler halinde dondurup yemesi için bebeğinize vermekte onu rahatlatacaktır.
Bu dönemde bebeğiniz yemek yemeyi reddedebilir. Soğuk yoğurt ve meyve püreleri ya da küçük parçalar halinde dondurulmuş meyveleri yedirebilirsiniz.
Piyasada satılan diş kaşıyıcılarının içi sıvı dolu olanlarının bebek tarafından ısırılarak delinme ihtimali var. Bu nedenle bunları tercih etmeyin. Diş kaşıyıcılarını soğutabilirsiniz ama dondurmayınız.
Bebeğinize asla bilinçsizce, doktorunuza danışmadan ağrı kesici ilaç vermeyin. Özellikle aspirinden uzak durun. Umarım bu yazdıklarım size yardımcı olur.
PaylaÅŸ