Bebekler ortalama olarak ilk diÅŸini 4 – 7 aylıkken çıkarırlar. En erken diÅŸ çıkarma 3 aylıkken görülür. En geç ise 1 yaÅŸ civarı ya da daha geç olabilir. Hatta bazı bebeklerin ilk ayda diÅŸlerinin geldiÄŸi görülebilir. Çok ender de olsa ilk diÅŸi çıkmış olarak doÄŸan bebeklerde vardır. DiÅŸin erken çıkması bebeÄŸin geliÅŸimini etkilemez. Ancak beslenmesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?
Bebekler normalde her seferinde 1 diş çıkarırlar. 3 yaşına kadar 20 tane süt dişlerini çıkarmış olurlar. Normalde bebeklerde diş çıkarma sırası aşağıdaki gibidir:
- Alt 2 ön diş ( ön kesici dişler ) 5 ve 7. aylarda
- Üst 2 ön diş ( ön kesici dişler ) 6 ve 8. aylarda
- Üst yan diÅŸler 9 – 11 aylarda
- Alt yan diÅŸler 10 – 12 ay
- Köpek diÅŸleri 16 – 20 ay
- Küçük azılar 12 – 16 ay
- Büyük azılar 20 – 30 ay
Bazı bebeklerin ilk dişleri nomal zamanda çıkmayabilir. Bunda endişelenecek bir durum yok. Bu bebeğin gelişmesiyle ilgilidir. Eğer bebeğiniz 18 aylıktan büyük ve hala 1 diş çıkarma belirtisi göstermiyorsa bu durumu doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Bebeğiniz ilk dişini çıkardıktan itibaren siz de onun diş bakımına başlayabilirsiniz. Kulağa tuhaf geldiğini biliyorum. Ancak bebek bile olsa diş bakımının yapılması çok önemli. Ben kendi adıma bu konuyu çok fazla önemsemedim. Ne yazık ki benim oğlumun süt dişlerinde şu an 4 tane dolgu var. Üstelik çok fazla şeker veya hazır gıda tüketmemesine rağmen. Herşeyde olduğu gibi dişlerin sağlam olması da bana sorarsanız biraz kalıtımla ilgili. Ben ve eşimde çok sağlam dişleri olan insanlar değiliz. Ancak bebeğinize uygulayacağınız diş bakımı ile bebeğinizde erken diş çürümesini engelleyebilirsiniz. Süt dişleri 6 yaşından itibaren dökülecek olsa da diş çürüklerinin ağrı verdiğini unutmayın.
Bebeğinizin dişlerini temizlemek için ıslak temiz bir pamuklu bezi kullanabilirsiniz. Bu bezle dişin yüzeyine ve diş etlerini özellikle geceleri silerseniz bebeğinizin ağzında bakteri oluşumunu engellersiniz. Bebeğinizin dişleri çoğaldıktan sonra çok yumuşak bir diş fırçası ve su ile dişleri hafifçe fırçalamaya çalışın. Düşük şekerli yiyecekler kullanın, biberon ve emziği 3 yaşından sonra kullanmamaya, hele ki ağzında bırakmamaya özen gösterin.
Herhangi bir kaza sonucu bebeğiniz süt dişlerinden birini kaybederse yapılacak ilk iş bebeğinizi bir diş doktoruna götürmektir. Genelde kaybedilen dişin yerine o bölgenin kapanarak diğer dişin gelmesini engelleyecek durumu ortadan kaldırmak için yer tutucu yerleştiriyorlar. Böylece alttan gelen dişin yeri tutulmuş olur. Umarım rutin bir kontrol dışında diş doktorunu ziyaret etmek zorunda kalmazsınız. Ve bu diş çıkarma sürecini kolayca atlatırsınız.
PaylaÅŸ