Bebekler İçin Parmak Besinler

Dilek Özadam - Yorum yapın

Bebekler sekiz ay civarında  daha bağımsız hareket etme eğilimi gösterirler, hatta sizin onun beslemenize izin vermek istemezler. Bu nedenle de yemek zamanı tam bir kaosa dönüşür. Bu dönemde bebeğin önüne yemesi için bazı yiyecekler koymak iyi olur, bu  yiyecekler sayesinde bebeğiniz hem kendini beslemeyi hem de yemek yemeyi de öğrenir. Bu besinlere genel olarak parmak besinler denir. Bebek yemekleri arasında parmak besinler, bebeği yemek yemeye alıştırmak açısından önemli bir yere sahiptir.

Bebeğinizi parmak besinlerle tanıştırırken nelere dikkat etmeli ya da nasıl bir yol izlemelisiniz ?

  • Parmak besinleri bebeÄŸinize sunarken de ek gıdaları tanıtırken olduÄŸu gibi her defasında 1 besin ile baÅŸlamalısınız. BebeÄŸinize deÄŸiÅŸik renk ve çesitte olan meyve ve sebzeleri sunmaya çalışın. ÇeÅŸitliliÄŸe önem verin.
  • BebeÄŸiniz yemeÄŸine dokunmak, koklamak, tatmak ve hatta oynamak isteyecektir. Sakin olun ortalığın kirleneceÄŸi endiÅŸesine kapılmayın bırakın bebeÄŸiniz bu yeni deneyimin tadını çıkarsın.
  • Ortalığın çok fazla kirlenmesini istemiyorsanız her seferinde bebeÄŸinize 2-3 parça yiyecek sunun. Bebekler için tasarlanmış altı masaya vantuzla yapışan tabaklardan kullanırsanız bebeÄŸinizin tabağı alıp yere boÅŸaltmasını ya da kafasına geçirmesini engellersiniz.
  • EÄŸer  bebeÄŸinizin sevmediÄŸi herhangi bir yiyecek varsa ısrarcı olmayın, birkaç hafta sonra yeniden deneyin.Bebeklerin damak zevki her an deÄŸiÅŸir.
  • Bebek parmak besinlerini özellikle yemek aralarında atıştırmalık olarak vermeye çalışın. Çok fazla yedirmemeye de özen gösterin ki yemek zamanına da midesinde yer kalsın.
  • DiÅŸ çıkarma döneminde bebeÄŸinize donmuÅŸ parmak besinleri vererek diÅŸ etlerinin rahatlamasını saÄŸlayabilirsiniz.
ASLA BEBEĞİNİZİ YALNIZ BIRAKMAYIN, YEMEĞİNİ YEDİĞİ SÜRECE HER ZAMAN YANINDA OLUN.

Parmak besinleri hazırlarken dikkat etmeniz gereken bu besinlerin küçük parçalara bölünmüş ve pişmiş olmaları. Ağızda eriyen olgun meyveler mesela muz çiğ olarak verilebilir. Bazı parmak besin fikirleri;

Küçük küçük doğranmış pişmiş taze fasulye, pişmiş havuç, pişmiş brokoli, pişmiş karnıbahar, pişmiş bezelye, pişirilmiş elma , armut. Olgun muz, avokado.

Küçük parçalara bölünmüş pancake, tost, makarna parçaları.

Aşağıda örnek olabilecek bir parmak besin tarifi var, sizde bebeğinizin zevkine göre parmak besinleri hazırlayabilirsiniz.

1 adet tatlı patates ve bir tutam tarçın. Patatesi iyice yıkayın ve fırında kabuÄŸu ile piÅŸirin. Fırında piÅŸirme iÅŸlemi uzun  sürer en az 1 saat piÅŸirmelisiniz. Daha sonra patatesi  soyarak küp küp kesin – bebeÄŸinizin  tutabileceÄŸi büyüklükte küçük parçalar olsun- daha sonra hafif tarçına bulayarak bebeÄŸinizin önüne koyun.

 
 

PaylaÅŸ

*

css.php