Bebekler Ne Zaman Yürür ?

Dilek Özadam - Yorum yapın

Zamanı geldiğinde bebeğiniz ilk adımı atacaktır. Birgün koltuğa tutunup ayakta sallanacak, bir bakmışsınız ki ertesi gün çekinerekte olsa açtığınız kollarınıza doğru adım adım yürüyecektir. Bebeğinizin lk adımları onun ilk bağımsızlığının göstergesidir.

Bebeğiniz Ne Zaman Yürümeye Başlar

Bebekler yürümeye genelde 11 ila 18 ay arasındaki dönemde başlarlar. Bir bebeğin yürümesi için 1000 saatlik pratik gerekir. Yürüme çalışmaları bebeğiniz doğduğu andan itibaren başlar ve yaklaşık 1 yıl sürer. Yeni doğan bebekler yürüme refleksi ile doğarlar. Bebeği bacakları üstüne tuttuğuuzda ayakta durmaya çalıştığını görürsünüz. İlk yıl bebeğiniz kendi koordinasyonunu geliştirmek ve vücudunun her kasını güçlendirmekle meşguldur.

9 aylıkken bebeÄŸiniz oturmaya, yuvarlanmaya baÅŸlar ve ayaklarının üzerinde durmayı öğrenir. Ondan sonra kendine güven ve denge meselesidir. Bebekler ilk adımını 9 – 12 ay arası atarlar. 14 – 15 aylıktan itibaren iyice yürümeye baÅŸlarlar. Kimi bebekler 10 – 11 aylık iken yürür. Kimi bebekler ise daha temkinlidir ve geç yürür. Bu süre 18 aylığa kadar sürebilir ve bunda bir sakınca yoktur. Genelde geç oturan bebeklerin geç yürüdüğü söylenmektedir. EÄŸer bebeÄŸiniz 18 aylık fakat henüz yürümediyse panik yapmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı göstergeler vardır. EÄŸer bebeÄŸiniz bir iki kelime söylemiyor, adı söylendiÄŸinde bakmıyor, bir elinden diÄŸerine oyuncak geçiremiyor, etrafındaki nesnelere ilgi göstermiyor, onlara uzanmaya çalışmıyor ise bu bir geliÅŸim sorunu olabilir. Ancak bütün bunları yapıyor fakar 1,5 yaşını doldurduÄŸu halde yürümüyorsa yürümesi gecikmiÅŸ demektir. Bu durumda da bebeÄŸinizin neden yürümediÄŸini araÅŸtırmak için doktora baÅŸvurabilirsiniz.

Bebeğiniz yürümek için çaba sarf ediyor ya da yaşı gelmesine rağmen henüz yürümeye başlamadı. Bu durumda size önemli görevler düşüyor.

Yürümesi için bebeğinizi özendirin elinden tutup birlikte yürümeye çalışın.

Bebeğinizin yürümek için güvene ihtiyacı var. Ona yanında olduğunuzu hissettirin.

Bebeğiniz tutunup ayağa kalkarken önünde engel olabilecek eşyaları ortadan kaldırın.

Bebeğiniz yürümeye hevesli olmayabilir. Onu zorlayıp kendisine kızmayın.

Bebeğinizi evde çıplak ayakla yürütün, böylece ayak kaslarını güçlendirirsiniz.

Yürürken düşen bebeği hemen kaldırmayın. Bazen bebeğiniz ayağa dikilir, ayakta kalır ve oturamaz. Sonrada ağlamaya başlar. Bu durumda onu kucaklamak yerine ona nasıl oturması gerektiğini öğretin.

Yürütecin bebeğin yürümesini geciktirdiğini unutmayın. Yürüteçler bebeğe yürümeyi öğretmez. Ve üst bacak kaslarının doğru gelişmesini engeller. Ayrıca bebeğiniz yürüteç yüzünden birçok tehlikeye de daha açık hale gelir.

Bebekler vücut kaslarını doğuştan itibaren geliştirmeye başlarlar. Bu işi de yürümek için yaparlar. Bunlardan bir tanesi de sırt kaslarını güçlendirmektir. Yüzü koyun yatan bebekler başlarını arkaya doğru kaldırırlar. Böylece sırt kaslarını güçlendirirler. Bu nedenle bebeğiniz uyanıkken onu yüzüstü yatırın ve önüne oyuncaklar koyun ki onlara ulaşmaya çalışsın. Oturan bebeğinizle top yuvarlama oyunu oynamakta bebeğinize koordinasyon ve dengeyi öğretir.

 

PaylaÅŸ

*

css.php