Yoğurdumuzu Kendimiz Yapalım

Dilek Özadam - Yorum yapın

Bebeğin beslenmesine meyve ve sebzenin yanısıra bir miktarda yağ katmalısınız. Bebeğiniz yağı peynirden, sizin sütünüzden ve yoğurttan alabilir. Yoğurt olarak ben kendi mayaladığım yoğurdu kullanıyorum, daha önce yoğurt mayalamadıysanız yoğurt nasıl mayalanır konusuyla ilgili yazıma gözatabilirsiniz.

Yoğurdu bebeğinizin çorbalarına katabileceğiniz gibi ara öğün olarak da bebeğinize vermeye çalışın. Yoğurt; potasyum,  fosfor, riboflavin, iyot, çinko ve B12 vitamini açısından zengin. İçinde yağda eriyen vitaminler, görme fonksiyonları için gerekli olan A vitamini ve bağışıklık sistemini güçlendiren E vitamini vardır.

Hepimiz biliriz yoğurt içinde çok sayıda yararlı, özelliklede bağırsaklarımız için, dost bakterileri içerir. Probiyotikler adı verilen bu bakteriler  sindirim  sistemini rahatlatıyor ve bağışıklığı güçlendiriyor.

Kas gelişimi için önemli bir besindir. Yoğurdun içinde bulunan kalsiyum , bebeğiniz gelişirken güçlü kemiklerinin ve sağlıklı dişlerinin oluşması için önemli.
Yapılan çalışmalar yoğurdun bağışıklık sistemi hücresi olan ve vücuda giren mikroplarla savaşan T hücrelerini güçlendirdiğini göstermekte.

kasede-yogurtGelelim asıl meseleye yoğurdun faydaları malum ancak market raflarında satılanlarda bu kadar faydalı mı acaba ? Yoksa tam tersi iyi birşeyler yapıyorum, sağlıklı besleniyorum ve bebeğimi besliyorum derken daha çok zarar mı görüyoruz. Benim ve birçok insanın kafasını meşgul eden bazı gerçeklere gözatalım.

O çok faydalı  olan sütler pastörizasyon, UHT ve homojenizasyonla çok zararlı bir ürün haline geliyor. Süt pastörize edilirken tahrip oluyor ve tahrip olmuş sütü içtiğinizde sizin vücudunuz da tahrip oluyor. Birçok uzman uht sütler için Kadavra Süt benzetmesini yapmakta.

Evde yaptığımız yoğurtlar 1 hafta sonunda ekşirken hazır yoğurtlar son kullanma tarihini geçseler bile tadlarında bir değişim olmamakta. Neden acaba? Evde yaptığımız yoğurtlarda hala canlı bakteriler vardır ve onlar yoğurdun ekşimesine neden olur oysa ki hazır yoğurtlarda bu bakteriler işlemler sonrasında yok olmuşlardır. Ayrıca bazı yoğurtlara katılan katkı maddeleride raf ömrünü uzatmakta.

Bazı firmalar sütü sulandırarak içine süttozu katmakta böylece daha kıvamlı yoÄŸurt elde etmekteler. Hatırlamakta fayda var Çin’de  süt tozlarının içinde melamine rastlanmıştı ve bu süttozu bebek mamalarında kullanılmış ve bazı bebeklerin ne yazık ki ölümüne neden olmuÅŸtu.

Yoğurdu daha katı yapmak için içine margarin ve jelatin katıldığı tespit edildi.

Bu durumda ne yapmalı ? AraÅŸtırın ve açık süt bulmaya çalışın, kendi yoÄŸurdunuzu evde kendiniz mayalayın. İstanbul’dayım süt bulmam imkansız demeyin bu yazıyı bir okuyun.

 

Kaynak;

Kaynak 2

 

 

 

 

 

 

PaylaÅŸ

*

css.php