BebeÄŸime Ne Kadar Mama Vermeliyim ?

Dilek Özadam - Yorum yapın

 

Bu soruya verdiğim cevap genelde bilmiyorum oluyor. Çünkü gerçekten bilmiyorum hatta kaç çeşit bebek maması var, ne zaman kullanılır bu konuda gerçekten de cahilim. İnsan ihtiyacı olmayınca bazı şeyleri öğrenmek konusunda tembellik yapabiliyor. Bebek beslenmesi ile ilgili yazılar yazan biri olarak bu konu hakkında da bilgi sahibi olmam gerektiğine karar verip biraz araştırdım. Bebek mamaları ile ilgili aşağıdaki bilgilere ulaştım.

Piyasada beş çeşit hazır mama bulunuyor . Bunlardan birtanesi başlangıç mamaları diğer isimleride adapte formül mamalar. Bebeğe ilk verilen mamalar bu grupta, içerikleri anne sütüne benzetilmeye çalışılmış. İnek sütünün protein ve mineralleri azaltılarak ve içine bitkisel yağ eklenerek üretilmişler. Piyasada 1 numara olarak numaralandırılmışlardır (Mamaların numaraları da varmış 🙂 ) Doymamış yağ asitleri içerirler , anne sütündeki vitaminleri ve laktoz şekerini içeren bu mamalar 4-6 aydaki bebeklere ve anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda bebeklere verilen mamalardır.

Devam ya da ileri formül mamalar: Bu mamalar 2 veya 3 numara ile adlandırılan mamalardır. Daha büyümüş olan bebeklerin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış bebek mamaları bu gruba girer. Genelde 4. aydan sonra bebeğe verilen mamamalar.

Devam sütleri: Bebekler 8 aylık olduktan sonra verilmeye başlanan bu bebek mamaları bebeğin artan enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak hazırlanmıştır.

Özel  formül mamalar : Prematüre bebekler için ya da alerji veya metabolizma bozukluğu olan bebeklere uygun olarak hazırlanmış olan mamalar bu grupta yer alır.

Kaşık Mamaları: Katı gıdaya geçmiş olan bebeklerin beslenmesinde kullanılan kavanoz mamaları, tahıllı mamalar bu guruba girer.

Mamaları şöyle bir tanıdıktan sonra gelelim bir diğer konuya, bebeğime ne kadar mama vermeliyim? Her bebeğin ihtiyaç duyduğu miktar değişebilmekle beraber ortalama bazı rakamlar verilmiş. Normalde yenidoğan bebek her 2-3 saatte bir ortalama 45-90 ml mama yer,  gerçi bazı kaynaklar bunu 30-60 mililitre arasında gösteriyor. Bu miktar bebeğiniz büyüdükçe artmaya başlar.  Bebeğiniz 2 aylıkken ortalama her beslenmede 120- 150 ml mama içmeye başlar. 4 ay civarında bu miktar 180 ml kadar ulaşabilir.

BebeÄŸinize ne kadar mama vermeniz gerektiÄŸi ile ilgili olarak hazırlanmış basit bir formül buldum. Şöyle ki bir gün için bebeÄŸinizin her yarım kilosuna karşılık 150- 200 ml mama vermelisiniz. Diyelim ki bebeÄŸiniz 3 kilo 3×150 = 450- 600 ml mama miktarı oluyor. Tabi bu miktar bebeÄŸin iÅŸtahına göre deÄŸiÅŸir ancak bunun çok üstünde ya da çok altında mama verip vermediÄŸinizi takip edebilirsiniz. Bu formül ek gıdaya baÅŸlamamış bebekler için hazırlanmış.

6 ay civarında olan bebekler her beslenmede ortalama 180-200 ml mama tüketirler. Günde ortalama 900 ml mama içerler, ek gıdaya başladığınızda bu miktar düşmeye başlar.

Benim genel görüşüm hiç bir mama anne sütünün yerini tutamaz, hiçbir kavanoz maması da sizin evde sevginizle hazırlayacağınız bebek yemeklerinin yerine geçemez. Bazen  mamaların toplatıldğı ile ilgili olarak çıkan haberleri okuyoruz, bunlar duyduklarımız birde duymadıklarımız var ki düşünmek bile istemiyorum. Emzirmek için direnin, her yolu deneyin, etrafa kulak asmayın inanın hepsini bende yaşadım, her ağlamayı açlıkla karıştırmayın.  Bazen çok istemenize rağmen bebeğinizi emziremezsiniz dert etmeyin, bu sizi yetersiz ya da kötü bir anne yapmaz, uygun bir mama ile yola devam edin. Mama konusunda doktorunuza danışın ve uygun mamayı seçme konusunda yardım alın.

 

Kaynak: http://www.babycentre.co.uk/baby/formula/howmuchmilk/

 

PaylaÅŸ

*

css.php