Bebeklerimiz 8. aydan itibaren kendilerinin daha fazla farkına varıyorlar ve kendi kararlarını vermeye bile başlıyorlar. Bu dönem anne ile bebek arasında çekişmenin başladığı bir zaman, özellikle de yemek konusunda. Bu dönemden itibaren bebeğe kendini tanıması , öğrenmesi ve gelişmesi için fırsat vermek gerekir. Bu dönemde, özellikle yemek konusunda ki zıtlaşma en çok o zaman yaşanır, uygulayabileceğiniz bazı metodlar var.
Ben herzaman bebeklerin de masaya oturtulması gerektiğini savunuyorum ve bence bu, bebeğin ilerideki yemek yeme alışkanlığı açısından çok önemli. Bebekler ilk başlarda taklit ederek öğrenirler, sofrada bize bakarak nasıl çiğnediğimizi, çatal ve kaşığı hareket ettirişimizi izlerler ve kaydederler. Bebeğinizi yemek masasına sizinle beraber oturtmaya çalışın, elbette bebek ile yemek yemek çok kolay olmayabilir.
Patatesleri masada ezmek, yoğurdu avuçlamak, muzu üzerine sürmek, bebek krakerlerini elinde sıkarak kırmak, sizin için ne kadar kötü bir görüntü olursa olsun bebeğiniz için yeni deneyimler demektir. Bebeğiniz yemeklerin cazip fiziksel özelliklerini tamamen öğrenene kadar kağıt havlu kullanmaya hazırlıklı olun ve aşağıdaki yöntemleri deneyin.
Örtü Kullanmak: Yemek yenen yerin altına örtü serin. Bebeğinize önlük giydirin, yalnız bununla kendini rahat hissetmeli. Kollarını dirseklerine kadar sıyırın, böylece buradan yukarısı nispeten temiz ve kuru kalır.
İstenmeyen Hareketlere Engel Olmak: Bebeğinize yemeğini kolayca dökülecek düz tabaklardan ziyade kase ile verin. Yada yemeğini direkt olarak mama sandalyesinin tepsisine koyun. Vantuzlu kase kullanmakta iyi bir yöntemdir ve düz zeminlerde bayağı işe yarar. Dökülmeleri en aza indirmek için meyve sularını kapağında küçük ağızlığı olan kupalarda verebilirsiniz. Bir defa da birden fazla kase ve bir kasede 2-3 kaşıktan fazla yemek vermeyin. Çünkü bebekler çok fazla seçenekten bunalabilir ve yemek yemek yerine oyun oynama yoluna giderler.
Sakin Davranın: Bebekler doğuştan oyuncudur. Eğer masada yaptıklarına gülerseniz, onu aynısından daha fazla yapmaya cesaretlendirirsiniz. Aynı zamanda eleştiriyi de sevmezler ve dur, yapma gibi sözler onların hareketlerini kontrol etmeye yaramaz, arttırmalarına sebep olur. En iyisi böyle basit durumlarda yorum yapmamaktır. Tabii eğer bebeğiniz kaşık yada eliyle birkaç lokma alırsa onu cesaretlendirin.
Kaşığa Alıştırmak: Hava da sallamaktan başka birşey yapmasa da, yemek yemek için diğer elini kullansada sürekli olarak kaşığı eline verin.
İyi Bir Örnek Olun: Eğer siz masada elinizle yer, ağzınız doluyken konuşur, sormadan yemeklere atlar, ağzınız açık olarak çiğnerseniz, bebeğiniz sizin umduğunuzdan çok daha farklı alışkanlıklar kazanır, yani düzgün sofra kurallarına pek uyamaz.
Ne Zaman Ateşkes İlan Edeceğinizi Bilmelisiniz: Bebeğin, yemekle oynamaya harcadığı vakit açıkça yemek yemek için harcadığı vakti geçiyorsa, yemeği bitirmenin vakti gelmiştir. Masayı temizlyin ve bebeği mama sandalyesinden kaldırın. Eğer bunu protesto ederse bir oyuncak veya oyunla dikkatini dağıtın.
Sevgili zeynep, herşeyi fazla boğaza doğru ittidiği için kusma refleksi orataya çıkıyordur. Yemesi için küçük parçalara halinde haşlanmış ssebzeler verirsen daha kolay olur. Çiğnemeyi ve yutmayı örenir.
benimde 8 aylik bi oglum var eline ne gecerse agzina sokuyor bogazina kadar ve kusuyor pek birsey veremiyorum o yuzden korkuyorum birsey olur diye .kendi kasigini veriyorum onuda aynisini yapiyor ama bardakda ne verirsek tutup iciyor islak seylerden pek haz etmiyo ekmek veriyorum agzina arca girincekusuyo cevabinizi bekliyofum
Sevgili TuÄŸba, ben olsam kendime ilkn olarak neden böyle olduÄŸunu sorardım, Bebekler birçok ÅŸeyi bir sebepten dolayı yaparlar. Acaba yemek konusunda çok mu zorlayıcısın, bağırdın mı, sinirleniyormusun…. bu liste uzar. O nedenle sebebi bulmakta önemli bence. Ayrıca bebeÄŸinin önüne plastik bi bebek tabağı koy için eaz yemekle beraber ve bir de plastik kaşık ver eline bırak oynasın. Onu varsa mama sandelyesine oturtarak önüne yiyebileceÄŸi bazı küçük parçalara bölünmüş piÅŸmiÅŸ sebzeler yumuÅŸak meyveler haÅŸlanmış makarna… kısaca parmak besinler koyarak kendini beslemesine izin ver. gözün üzerinde olsun.
merhabalar benim 8 aylık kayra adında bi bebegim var bizim tek sıkıntımız mama saatleri içerisinde mama tabagını görür görmez aglamaya başlıyo 7.800.kilosu 70 cm de boyu yemek yemegi nası sevdirecem bana yardımcı olun
Sevgili Cennet , bu saatten sonra mamaya başlamak bence gereksiz. Sen emzirmeye devam et bu arada 3 ana öğüne geç ve sizin yemeklerden az tuzlu olarak verebilirsin. Herşeyi eline alması normal aslında bu gelişiminin bir parçası, eline kaşık ver ona uygu olsun, yemesine izin veririsen özellikle akşam yemeklerinde iyi olur. Avokado kilo aldırır, muz ile karıştırabilirsin ya da yağa kat, her sabah aç karna pekmez iştah açar bunu alışkanlık haline getirmeye çalış, az emzir arkadan yemeği ver.
merhaba dılek hanım yazdıklarınız gercek cok guzel benım de 13 aylık bı kızım var kılosu 8.5 boyu da 72 cm ben fazla endıselenmıyorum ama cevremdekı ınsanlar ıster ıstemez moralımı bozuyor bız hep masaya beraber otururuz ve bız yerken onada yemek yedırmeye calısırım hıcc mama kullanmadım sutum yetıyor dıye yemek yeme alıskanlıgına bıraz gec basladık yanı ben yemek vermeye bıraz gec basladım ve sımdı cok zorlanıyorum hala bısey yemek ıstemıyor yedıgı zaman da herseyı elıne alıyor ınceledıkten sonra tadını begenırse yıyor begenmezse de yere atıyor ve ondan sonra hıcbırsy yemıyor acaba bıraz kılo alması ıcın sutu kessemde mama mı versem cevabınız ıcın sımdıden tskler…